InCarneVeritas

In Carne Veritas är en blogg som handlar om det goda i livet, en kulinarisk resa som förhoppningsvis kan inspirera dig som också uppskattar god mat och dryck På sikt kommer jag blanda upp det med ämnen som för mig är viktiga när det kommer till ämnen kring mat och dryck.

Bli en medveten konsument!

Publicerad 2014-12-20 10:55:00 i Information,

Den här videon borde alla se som nån gång köpt billig oxfilé och/eller annat kött från ex. Brasilien

Det här kallas feed lots - utfodringsfållor. Det beskrivs av Brasiliens jordbruksminister Reinhold Stephanes som framtiden.

FRAMTIDEN!???

jag blir så förbannad så att jag vet inte vart jag ska ta vägen!

Det här borde vara framtiden!

 
Bilden är ifrån Lisas lantbruk, Högboda i Värmland
Gården värnar om bevarandet av svenska lantraser samtidigt som de strävar efter en miljömässig och ekonomisk hållbar utveckling
 
En av alla fantastiska gårdar man kan komma i kontakt med genom den fantastiska Facebookgruppen
"Lokal Andelsmat" och handla fantastiskt kött från från gårdar där bönderna verkligen värnar om djuren och naturen

 

 

Kött är bland det bästa som finns på den här planeten, tycker jag iaf. Det kan bringa en sagolik upplevelse och verkligen höja livskvaliteten till nya nivåer men även sänka den till en nivå full av besvikelse och tröstlöshet.

Den främsta och kanske absolut enklaste metoden för att undvika en dålig upplevelse i köttväg är att köpa en BRA råvara.

 

En av de bästa citat jag tagit med mig är min bror Anders som en gång sa till mig

”det dyraste är inte alltid bäst, men det billigaste är ALLTID sämst”

Samma gäller givetvis mat, och i synnerhet kött, där produktionen är omständig och kostsam.

Oavsett hur mycket av mina tips man tar till sig eller metoder man applicerar så kommer resultatet aldrig att bli bättre än den råvaran man jobbar med.

Så köper man en råvara som inte är av bra kvalitet (oftast det billigare alternativet) så kommer inte slutresultatet bli bra heller.

”men man kan ju köpa oxfilé för 169 kr/kg? Det är väl bra kött?”

Ja det kan man, och vad är då skillnaden?

Jag rekommenderar jag alla att lyssna igenom SRs dokumentärserie Matens pris,  som bl.a. handlar om produktionen av billig mat och varför den är så billig. Länkar och namn på de som medverkar i serien och dess kontaktuppgifter finns här nedanför.

Det är en riktig ögonöppnare och gör det MYCKET lättare för dig som konsument att ta vettiga beslut när du går och handlar, trotsa att prislappen är högre.

 

Här har du en länk till Matens pris följetång 

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/?programid=3737 

Här har du en snabblänk till en artikel från Äkta vara angående sojabönorna

http://www.aktavara.org/news.aspx?r_id=15218

 

Jag hoppas att jag har inlett med att öppna ögonen på folk, för det är verkligen värt att tänka på vid alla inköp man någonsin kommer göra i framtiden, framförallt när det kommer till kött. Är något för bra (billigt) för att vara sant då är det oftast det.

För om du har sluppit betala ett högt pris, så har någon annan fått göra det istället, oftast djuret och/eller miljön..

 

Matens pris

Daniel Öhman
[email protected]

Malin Olofsson
[email protected]

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela