Insprängt fett, "marmorering"
Insprängt fett är något man bör titta efter när man handlar kött.
Graden av marmorering påverkas av djurets fysiologiska och genetiska egenskaper samt vilket foder det fått under uppfödning.
Fett är en väldigt stor smakbärare och det höjer köttsmaken till skyarna, du får en rikare smakupplevelse helt enkelt.
Se gärna det här klippet från Fällmans kött där Håkan Fällman berättar om marmorering!
..och även hur köttgurun Johan Jureskog från Restaurang AG
( utsedd till Sveriges bästa köttrestaurang två år i rad)
- lagar sitt kött och berättar lite om just marmorering!
Jag måste passa på att tipsa ALLA som inte varit på den här restaurangen att bjuda din käresta eller en god vän på en bit kött där någon gång,de har även en mysig liten bar med grymt god öl.
klicka HÄR för att spana in menyn som är något utöver det vanliga, mycket kärlek till köttet fott folk!
klicka HÄR för att komma till deras hemsida
Men ett djur som haft ett längre liv och fått tid på sig att samla på sig fett är kostsamt för bonden men ger dock högre avkastning i slutändan när köttet ska säljas, därför kostar SJÄLVKLART ett gott kött lite mer, så tänk på det när ni står i butiken. Kvalitet och en rikare upplevelse får du betala för, det finns inga genvägar.
Graden av marmorering mäts i en femgradig skala i Sverige, detta görs på ett särskilt ställe på djuret, ute hos bonden efter slakt.
På bilden nedan ser ni exempel på en Entreôte samt en ryggbiff med en väldigt hög marmorering, mycket insprängt fett som kommer ge enormt mycket smak!
I nästa inlägg visar jag ett experiment jag gjorde på högrev där jag mörat den i både sin förpackning och i min kyl!
Entrecôte

Ryggbiff
