InCarneVeritas

In Carne Veritas är en blogg som handlar om det goda i livet, en kulinarisk resa som förhoppningsvis kan inspirera dig som också uppskattar god mat och dryck På sikt kommer jag blanda upp det med ämnen som för mig är viktiga när det kommer till ämnen kring mat och dryck.

Nu får det vara nog på häxjakten på nötkött, läs och begrunda!

Publicerad 2015-03-02 11:00:36 i Allmänt,

 
 
 
Jag har träffat väldigt många människor på senare dagar som säger:
"jag äter mindre kött nu, för det är dåligt för miljön"
..och (det här slår aldrig fel) - varje gång jag utmanar personen med frågan, på vilket sätt påverkar det miljön?
så får jag aldrig ett konkret och påläst svar tillbaka...
 
Så det här inlägget hoppas jag kan bringa lite klarhet!
 
"Kött från idisslande nötkretaur är i sig mer klimatsmart när djurhållningen sker på ett hållbart sätt"
... skriver Artur Granstedt som är  docent från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, och Helsingfors universitet samt koordinator för det nyligen avslutade EU-projektet BERAS Implementation vid Södertörns högskola.
 
- Artur har en fantastiskt värdefull poäng som alla människor som konsumerar kött borde ta till sig.
 
Att kött påverkar miljön mer än att producera många andra typer av livsmedel är inget nytt, men det beror också på vad för typ av kött vi pratar om och hur det har framställts.
Nyckeln bakom en miljövänlig framställning av kött är att ha ett slutet kretslopp, där man  själv odlar maten till djuren på sin egen mark, i form av gräs och andra växter, det kallas för Vall.
 
Det klimathotande alternativet är kraftfoder, den värsta sorten är sojabönan, för dig som inte är bekant med det ämnet kan läsa mer om det om du klickar på länken här under
http://www.aktavara.org/news.aspx?r_id=15218
 
 
 
"Vall"
Vallodling, ängsodlingängsskötsel, är produktion av vallväxter till bl.a. foder, bete, energigrödor, anläggning och skötsel av grönytor samt produktion av vallväxtfrö
Ökad vallodling innebär att kolbindningen i marken ökar vilket är väldigt klimatsmart!
 

Följande kan man läsa i Arturs artikel:
"Den bindning som sker av koldioxid av de för markens humusuppbyggande nödvändiga vallväxterna är ungefär dubbelt så hög som de emissioner av växthusgaser som sker från de idisslande grovfoderätande djurens magar."
 
Det har också bedömts att de svenska naturbetesmarkerna kan binda 1,2 - 2 miljoner ton koldioxid per år.
Att äta naturbeteskött och dricka mjölk från det lokala lantbruket är snarast ett steg i rätt riktning för de som är oroliga för vår miljö.
 
 
 
Så vill du göra en insats för klimatet och miljön bör du laga mat från ekologiska råvaror, slänga så lite mat som möjligt, minska ditt resande med bil och aldrig flyga, dra ned på konsumtion av prylar och kläder m m.
 
Och när du äter kött nästa gång så bör du alltså välja får och nöt som har fått beta i det svenska landskapet. Gärna på en gård i din närmiljö :)
 
 
Länge leve kött och biologisk mångfald!
 
 
 
 
 
 
 
 
Källor
http://miljoforskning.formas.se/sv/Nummer/September-2006/Innehall/Tema/Vall-bra-for-bade-djur-och-miljo/
http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/vallodling
http://www.dn.se/debatt/repliker/notkott-framstallt-pa-ratt-satt-ar-klimatsmart/
http://tankesmedjanida.se/?debate=jordbruk-och-kott-ur-ett-klimat-och-energiperspektiv

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela