InCarneVeritas

In Carne Veritas är en blogg som handlar om det goda i livet, en kulinarisk resa som förhoppningsvis kan inspirera dig som också uppskattar god mat och dryck På sikt kommer jag blanda upp det med ämnen som för mig är viktiga när det kommer till ämnen kring mat och dryck.

Recept på Sveriges nationalskatt, Raggmunk med fläsk

Publicerad 2015-01-09 17:21:20 i Allmänt,

Den här tror jag hade varit en återkommande rätt om sverige nu hade haft dödsstraff och man fått en så kallad "sista måltid", iaf om du frågar mig!
 
 
Jag älskar enkel mat, gjord på få riktigt bra råvaror och med enkla, rena smaker. Raggmunk med fläsk och lingon är nog mitt bästa exempel på detta.
 
Så till toner av det fantastiska bandet Keane (Keane - Strangeland) en sen fredagseftermiddag unnade jag mig en riktigt god lunch, receptet jag använder mig av är ursprungligen skrivet av Leif Mannerström, men jag har tweakat det lite efter min egen preferens, du hittar det längst ner i inlägget. 
 
Fläsket är självaste kronan på verket i raggmunk och fläsk, så välj ett bra fläsk när du handlar, som vanligt rekommenderar jag alltid att handla svenskt kött, grisproduktion i Sverige är långt ifrån perfekt, men den är ljusår före framförallt Danmark som du kan hitta en hel del i handeln, bl.a. leverantören Tulip.
 
Den här gången använde jag mig av Fåddmans rimmade stekfläsk i bit, vilket jag rekommenderar om du tycker om ett riktigt salt fläsk.
 
 
 
 
Fläsk är dock ganska sladdrigt och halt att arbets med, så för att unvdika att skära sig rekommenderar jag att lägga in biten i frysen en stund 30-60 min, så går det mycket lättare att skära sen!
 
 
 
Har ni sett vilket fint fläsk?  Lite häftigare än de där tråkiga färdigskivade paketen som är vanliga i handeln.
 
 
 
 
 När man köper fläsk i bit så brukar det ofta komma med skinn på, som ni ser på bilden nedan.
 
 
 
Det är inte särksilt gott tycker jag så jag brukar skära bort det
 
 
 
Har ni sett vad vackert? det här är lika vackert som smaragder och rubiner i mina ögon
 
 
 
 
När man steker fläsk skivat på det här viset så tenderar skivorna att resa på sig i pannan, det är ett problem eftersom det goda köttet får ingen kontakt med pannan då. 
 
Min lösning på detta har blivit att banka ut köttet med en ktöthammare, då mörar man köttet lite, och förebygger den här resningen av skivan när man steker.
 
 
 
 
 
Eftersom mina skivor var väldigt långa så delar jag de mitt itu så att den för plats i pannan och så att hela skivan får direkt kontakt med pannans varmaste punkt som är i mitten.
 
 
 
Lite olja i en varm stekpanna se är det bara att steka skivorna så det blir gyllenbruna på varje sida
 
 
 
När man steker fläsk så kommer fettet att dra ihop sig i kanterna, men inte i mitten, (om du bankat ut fläsket)
 
 
 
 
Med hjälp av stekspaden är det bara att trycka ner skivan emot stekpannan så stannar den nere .
 
 
 
Sen när du stekt klart allt fläsk så lägger du dem i en form helst som lutar en bit, då fett och härliga köttsafter samlas i ena hörnet, som vi ska använda när vi steker raggmunkarna.
 
 
 
Fettet som blev över från stekningen av fläsket tar du tillvara på i en tillbringare
 
 
 
Tillsätt sedan fettet och köttsafterna ifrån fläsket
 
 
 
Efter det kan du bryna lite smör och hälla i...
 
 
och till slut dryga ut med lite olja, som tål högre temperatur sen vid stekning av raggmunkarna, Voila! världens godaste stekfett som kommer ta dina raggmunkar till nya höjder!
 
 
 
 
 
 
Medan fläsket ligger och vilar så börjar du med raggmunkarna, börja med att vispa ihop 2 ägg
med mjölet, nymalen vitpeppar och salt.
 
 
 
jag använde ca 0,5 kg potatis 
 
 
 
Riv potatisen rakt ner i skålen med smeten
 
 
 
Stek sen raggmunkarna med stekfettsblandningen du har i tillbringaren.
 
 
 
och när alla raggmunkar är klara så värmer du på stekfläsket med en klick smör
 
 
 
jag hade lyckligtvis en skvätt kvar av den goda stekfettsblandningen som jag öste över fläsket, mums!
 
 
 
Ett stort glas röd mjölk till detta, sen kan man dö lycklig, länge leve husmanskost!
Vilken är din favorit?
 
 
 
Mitt recept på raggmunk m. fläsk, inspirerat av Leif Mannerström
 
Ingredienser
0,5 kg potatis
0,5 dl mjöl
2 ägg
smör
salt och nymalen vitpeppar
 
 

Tillagning
1. Skala och riv potatisen grovt.  Vispa ihop
ägg och mjöl samt vänd ned den rivna potatisen i smeten. Blanda allt snabbt,
salta och peppra.


2. Stek fläsket frasigt och gyllenbrunt, inte för länge för då blir det hårt och
torrt. Spara flottet i en separat tillbringare och spara det till stekningen av raggmunkarna.

3. Bryn lite smör, ca 50 gram, tillsätt smöret och lite olja i tillbringaren med stekflottet, häll en skvätt i stekpannan och klicka ut smeten och platta till raggmunken till så tunt sommöjligt. Stek raggmunkarna frasiga och gyllenbruna på båda sidor.

4. Värm slutligen på fläsket i stekpannan med lite smör och/eller eventuellt det som blev kvar från stekflottet i tillbringaren.

4. Servera rykande varmt med fläsket, rårörda lingon och eventuellt
äppelkompott.

Kommentarer

Postat av: Anders

Publicerad 2015-01-09 21:12:51

Skall Prövas!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela